Wandelen en voeten: handige tips!

Annabelle Pont
  | 
4 februari 2023

Wandelen is steeds populairder geworden. Veel mensen zijn vanaf de corona periode noodgedwongen gaan wandelen omdat veel sporten werden afgelast. Ook zijn veel thuiswerkers gaan wandelen tussen het werk door. Wandelen is hartstikke gezond: Het is goed voor je hart, longen, spieren en botten. Ook zorgt een half uur per dag wandelen voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk. Dat klinkt allemaal heel positief, maar veel mensen vergeten dat het hun voeten zijn die het grote werk verzetten. We helpen je op weg met deze blog om problemen met de voeten te behandelen én te voorkomen tijdens het wandelen.

Veel voorkomende klachten bij wandelen

Los van dat je een blessure aan bijvoorbeeld een pees of bot kunt krijgen, is er genoeg “kleiner” leed wat de voeten te verduren krijgen. Je kunt gemakkelijk blaren oplopen, ingegroeide nagels krijgen, maar ook zenuwklachten komen veel voor.

Wat kun je doen voordat je gaat wandelen?

Allereerst is het dragen van goede schoenen belangrijk. Moet je dan gelijk een wandelschoen aanschaffen? Houd ongeveer de stelregel aan van 5 kilometer. Loop je regelmatig een wandeling van korter dan 5 kilometer en vrijwel alleen op de verharde ondergrond? Dan volstaat een stevige sneaker. Ga je langere wandelingen maken of naar ruiger terrein, dan is een wandelschoen een aanrader. Laat je goed adviseren in de speciaalzaak zodat je een goede keuze maakt.

Heb je de juiste schoen al in huis? Mooi! Kies naast een geschikte schoen ook een geschikte sok. Een katoenen sok bijvoorbeeld is minder geschikt om een langere wandeling mee te maken. Het vocht wat jouw voeten produceren kan niet weg waardoor de sok vochtig wordt en dit zorgt voor wrijving in de schoen. Een goede wandelsok werkt vochtafdrijvend en heeft daarnaast een goede pasvorm zonder naden. Hoe dik een sok moet zijn is persoonsafhankelijk: mensen met minder vetkussen onder de voeten doen er goed aan een dikkere wandelsok te kiezen zodat de sok dempend kan werken.

Zorg dat je nagels kort geknipt zijn en plak te verwachte tenen af met tape om blaren te voorkomen. Hierdoor ontstaat minder wrijving van de huid. Wil je liever niets plakken? Dan is het gebruik van Squirrel’s Nut Butter een echte aanrader! Smeer de te verwachte drukpunten voordat je je sokken aantrekt in met de zalf. De zalf voorkomt wrijving met de huid gedurende een aantal uren waardoor je lekker kunt blijven wandelen! Verder is Sportvoetenwol ook ideaal om te gebruiken als drukverdeler. Pak een plukje wol en draai dit om de tenen waar je vaak last van hebt. Sportvoetenwol is ook ideaal te gebruiken bij een drukpunt rond de nagel.

Wat doe je onderweg tijdens wandelen?

Klachten van de zenuw op de bovenkant van je voeten kunnen komen doordat de veters te strak zijn geveterd of dat je voeten tijdens het wandelen uitzetten waardoor de schoen als het ware strakker gaan zitten. Je kunt bijvoorbeeld ook elastische veters gebruiken. Hierdoor is de druk op de bovenkant van de voet beter verdeeld en heeft de zenuw die daar loopt meer ruimte. Ga je een lange wandeling maken of weet je niet zeker dat je droge voeten houdt? Neem voor de zekerheid een extra paar droge sokken mee. Als je met natte of vochtige sokken doorloopt weet je zeker dat je blaren oploopt. Neem in ieder geval ook een kleine verpakking Sportvoetenwol en / of Squirrel’s Nut Butter mee.

Voorkomen is beter dan genezen….

Het belangrijkste is dat je voor goede voetverzorging zorgt. Dit betekent dat je je nagels van je tenen kort houdt en zo recht mogelijk afknipt. Heb je snel last van eeltvorming? Een beetje eelt is prima, maar als het teveel wordt zorgt dit ook voor een drukpunt. Gebruik regelmatig een puimsteentje onder de douche om het overtollig eelt te verwijderen. Smeer je voeten regelmatig in met een goede verzorgende crème om de huid te laten herstellen. Heb je snel last van blaarvorming over de gehele voeten? Dan kun je overwegen om kamferspiritus te gebruiken. Als je de voeten langere tijd insmeert hiermee verhardt de huid waardoor blaarvorming vermindert.

Bovenal: geniet van je wandeling!

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Wandelen en voeten: handige tips!"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Impuls Podotherapie - Powered by Maatos