Blaren bij wandelen

Annabelle Pont
  | 
18 mei 2023

Lekker er op uit trekken door de natuur met de benenwagen, heerlijk! Veel mensen hebben de hobby om lekker in te gaan wandelen. Dit is erg gezond voor zowel lichaam als geest. Helaas zijn blaren veel voorkomende blessures bij wandelen. Wat een blaar is, hoe je hem zou kunnen voorkomen en hoe je hem moet behandelen als er toch een ontstaat lees je in onderstaande blog.  

Wat is een blaar precies?

Een blaar is eigenlijk niks meer dan een beschermingsfunctie van het lichaam. Op het moment dat er langdurige wrijving ontstaat op de huid, gaat het lichaam zich hier tegen weren. Er ontstaat vochtophoping net onder de huid. Dit gebeurt om het weefsel onder de huid te beschermen. Je kunt het zien als een soort kussentje. 

Hoe voorkom je blaren bij wandelen?

Blaren bij wandelen voorkom je door wrijving op de huid te verminderen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Ten eerste is het belangrijk om geschikte schoenen te dragen. Het is verstandig om wandelschoenen te dragen als je langere afstanden loopt (vanaf 5 kilometer ongeveer). Heb je deze nog niet of zitten je wandelschoenen niet lekker? Overweeg dan om nieuwe aan te schaffen. Bij aanschaffen van nieuwe wandelschoenen is het verstandig om in de middag naar de winkel te gaan. Je voeten zetten namelijk nog wat uit gedurende de dag. Let bij de aanschaf van deze schoenen op de juiste lengte en breedte. Laat je voeten opmeten in de winkel en laat je hier adviseren. De lengte en breedte verschillen niet alleen per maat maar ook per merk. Loop hierna een tijdje op de schoenen in de winkel om ze goed te beoordelen. 

Schoenen en sokken

Mocht je al wandelschoenen hebben die prettig zitten, maar in het verleden toch blaren hebben veroorzaakt dan kun je nog kijken naar het type sokken. Als je sok niet goed zit dan kan dit een drukpunt geven en uiteindelijk een blaar veroorzaken. Daarnaast moet een sok, zeker een wandelsok, het vocht goed afdrijven. In de webshop vind je verschillende goede sokken waar je fijn mee kunt wandelen. Wil je meer over sokken weten? Bekijk dan eens de online workshop Sokkenweetjes….

Anti-wrijvingszalf

Squirrel’s Nut Butter een zeer geliefd en fijn product om te gebruiken ter voorkoming van blaren. Dit is een vette zalf die langdurig een beschermlaag op de huid legt. Daarnaast is Sportvoetenwol een prettig product om te gebruiken wanneer er blaren terug komen op vaste plekken. Hiermee wordt de druk op de voet verdeeld waardoor overmatige druk gereduceerd wordt. 

Als je tóch een blaar hebt opgelopen….

Mocht je nu ondanks deze tips toch onverhoopt een blaar lopen, kun je die als volgt behandelen:

  • Staak, indien mogelijk, jouw wandeling
  • Indien de blaar dicht is: houd deze dicht en probeer wrijving zoveel mogelijk te vermijden
  • Dek de blaar af met een wondpleister of een kompres i.c.m. fixatiepleister
  • Is de blaar open: maak de wond schoon (met water), dek deze af met een steriel gaas. 

Mocht je nog meer vragen hebben, maak dan een afspraak bij ons in de podotherapie praktijk. Dan kunnen we met een persoonlijk onderzoek kijken waar de mogelijke oorzaken liggen. We maken een plan hoe je dit de volgende keer kunt voorkomen. Zodat we samen jouw wandelplezier kunnen vergroten door blaren te voorkomen!

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Blaren bij wandelen"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Impuls Podotherapie - Powered by Maatos