Hallux Valgus

Annabelle Pont
  | 
29 maart 2023

Wist je dat ongeveer de helft van alle volwassenen in meer of mindere mate een scheve grote teen (letterlijke vertaling van Hallux valgus) heeft? Veel mensen hebben hier overigens geen klachten van. Maar dit kan op latere leeftijd wel veranderen.  

Wat houdt een hallux valgus in?

De grote teen staat scheef. Bij een toenemende forse scheefstand kan ook het middenvoetsbeentje van de grote teen scheef trekken. Hierdoor ontstaat een soort driehoek tussen grote teen, middenvoetsbeen en de rest van de voet. De mate van deze scheefstand wordt altijd beoordeeld door een (podo)therapeut om een eerste inschatting te kunnen maken in de ernst van de hallux valgus. 

Wat is de oorzaak van hallux valgus?

Het is niet zeker te zeggen wat de oorzaak van hallux valgus precies is. Er lijkt een erfelijk component te zijn. Ook is het zo dat vooral vrouwen deze afwijkende stand van de grote teen hebben. Mogelijk heeft het ermee te maken dat vrouwen flexibelere gewrichten hebben. Maar ook hakschoenen hebben een negatieve invloed op de tenen. Ook kan een hallux valgus ontstaan door een ongeluk (trauma) waarbij bijvoorbeeld een kast op het gewricht valt en er lichte schade in het gewricht ontstaat. Het kan zijn dat pas jaren later een hallux valgus gaat ontstaan. Er zijn overigens ook steeds meer aanwijzingen dat het gebrek aan sterke kleine voetspieren ook invloed kan hebben op het ontstaan van hallux valgus.

Wat zijn de gevolgen van hallux valgus?

Vaak is het zo dat in de jaren de scheefstand toeneemt en dit zorgt voor disfunctie van de voet omdat de afwikkeling anders gaat verlopen. De grote teen heeft een grote functie bij afwikkelen van de voet. Bij een goede afwikkeling zet je als eerste de hiel neer, een beetje aan de buitenkant. Bij het verder afwikkelen ga je langzaam richting de grote teen. Deze buigt dan in een bepaalde mate totdat je met de voet weer los van de grond komt. Als die buiging niet (voldoende) meer plaats kan vinden of het naar binnen zakken van de voet gaat te snel en teveel (overpronatie), ontstaan er grote druk- en schuifkrachten ter hoogte van het grote teengewricht. Hierdoor kunnen lokaal allerlei problemen rondom dit gewricht ontstaan en er kan disbalans in verschillende voetspieren ontstaan.

Een voor de hallux valgus belangrijke voetspier is de grote teen buiger (m. flexor hallucis longus). Deze bevindt zich onder de grote teen en zorgt, bij een gezonde voet, voor de afzet tijdens het lopen. Als de teen schever gaat staan, komt deze pees in een verkeerde trekrichting en door de kracht van de pees kan deze er zelfs voor zorgen dat de scheefstand van hallux valgus wordt verergerd. Maar ook de spier aan de binnenzijde van de voet naar de teen (m. abductor hallucis) speelt een grote rol bij hallux valgus.

Behandeling Hallux valgus

In principe wordt aangeraden eerst de klachten te behandelen zonder operatie (conservatieve therapie). De scheefstand zal hierdoor niet verdwijnen, maar de voet kan wel sterker worden waardoor de scheefgroei kan worden vertraagd. Ook kan door middel van oefeningen doen de teen soepeler gemaakt worden, waardoor de teen beter kan functioneren. Therapeutische zolen kunnen ook worden ingezet. Dit wordt met name gedaan om de pijnklacht te verminderen. Het is echter vrijwel altijd een passieve oplossing, of eigenlijk is het geen oplossing: want je pakt de oorzaak niet aan.

Een operatie kan overigens op vele manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de mate van scheefstand en de klachten die er zijn. In deze blog gaan we hier verder niet op in.

Wat kun je zelf doen aan hallux valgus?

Heb je een (beginnende) hallux valgus en geen klachten? Je ziet je voeten iedere dag en dan is het moeilijk in te schatten of de scheefstand erger wordt of niet. Maak eens per half jaar een foto van je voeten (loodrecht naar beneden). Dit is handig voor jezelf om de scheefstand in de gaten te houden. Verder is het goed om regelmatig op blote voeten te lopen om de voetspieren goed te laten werken, maar als je een lange dag gaat staan en/of lopen dan is een stevige schoen wel aan te raden.

Wil je écht het verschil maken en stappen zetten om jouw hallux valgus bij de oorzaak aan te pakken? Ik heb speciaal voor bewuste actievelingen een praktische en waardevolle online training ontwikkeld: Tenen in Topvorm. Deze training is er op gericht om jouw teen (en voeten) soepeler en sterker te maken! Na 6 weken oefenen zul je echt verbetering merken. Natuurlijk vind je in de training nog vele praktische tips waar je echt iets aan hebt. Zet vandaag nog de eerste stap en breng je Tenen in Topvorm!

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

1 Reacties op "Hallux Valgus"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Impuls Podotherapie - Powered by Maatos