Je ziet ze steeds vaker voorbij komen: barefoot schoenen. Wat is er anders aan deze schoen ten opzichte van een normale confectie schoen? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n schoen? En kun je met barefoot schoenen wel bij de podotherapeut binnen lopen? We vertellen je hier meer over in deze blog!
Wat zijn barefoot schoenen?
Barefoot schoenen zijn schoenen die je voeten geen steun geven. Dat lijkt in eerste instantie een beetje gek. Je hebt waarschijnlijk altijd geleerd dat stevige schoenen goed voor je zijn. Om eerlijk te zijn is dat juist gek. Jouw voeten zijn prima in staat om zelf het werk te doen. Maar in de jaren zijn we steeds meer stevige schoenen gaan dragen, waardoor onze voeten goed ingepakt zijn en niet zoveel werk meer hoefden te leveren.
Een normale schoen heeft vrijwel altijd een (kleine) hakverhoging, een stevige tussenzool en een smallere teenpartij. afhankelijk natuurlijk van het type: een naaldhak ziet er anders uit dan een sneaker. Maar wat zij beiden gemeen hebben is dat de voet in een bepaald keurslijf wordt gedwongen. Dit is precies wat een barefoot schoen niet doet! Een barefoot schoen heeft nooit een hakverhoging, dus is bij de hiel net zo laag als bij de tenen. Daarnaast geeft een barefoot schoen geen steun bij de hiel of middenvoet. Jouw tenen kunnen altijd vrij wiebelen omdat de teenpartij van barefoot schoenen veel ruimer is dan een teenpartij bij een reguliere schoen.
Voor- en nadelen
Nu je weet wat de verschillen zijn, kun je je ook voorstellen wat de voordelen zijn. Doordat je niet wordt geholpen of ondersteund, moet je lijf (en dus ook je voeten!) zelf het werk verrichten. Dit betekent dat onder anderen jouw voetspieren weer aan de bak moeten! Voordelen hiervan zijn zeker dat doordat je sterkere voetspieren ontwikkelt, je blessures kunt voorkomen. In feite loop je op blote voeten, zonder dat je voetzolen beschadigen.
Doordat je geen ondersteuning meer krijgt van schoenen, ga je meer natuurlijker lopen. Dit heeft natuurlijk effect op je voeten, maar ook op je hele lichaam. Maar ook op je geest: je voelt letterlijk meer de verschillende ondergronden, waardoor je bewuster loopt.
Zijn er dan ook nadelen aan barefoot schoenen? Ja die zijn er zeker. Jouw lijf moet het in feite wel aankunnen om op “blote voeten” te lopen. Heb je bijvoorbeeld een knieprothese of zeer weinig vetkussen onder je voeten, dan is het verstandig om terughoudend te zijn voor het dragen van barefoot schoenen. Maar: niet iedere barefoot schoen is het zelfde. Er zijn modellen die een dikkere zool hebben, waardoor je iets meer comfort ervaart en met een dunner vetkussen dus zeker wel voorzichtig kunt gaan opbouwen met barefoot schoenen.
Wat zijn goede barefoot schoenen en waar kun je deze aanschaffen?
Net als bij “gewone” schoenen, zijn er ook grote verschillen in barefoot schoenen. Als eerste is het natuurlijk afhankelijk van wat je met de schoen gaat doen. Wil je een schoen voor een flinke wandeling of ga je ermee naar je werk? Of misschien zoek je een schoen voor hardlopen. Dit maakt nogal uit welke schoen of welk merk je het beste kunt kiezen. Ook kan de breedte van je voet bepalen welk merk schoenen je het beste kunt kiezen. Een zeer waardevolle website waar je allerlei informatie kunt vinden over barefoot schoenen is Barefootlopen.nl
Zijn barefoot schoenen voor iedereen geschikt?
Nee, zeker niet. Je kunt je voorstellen dat als je orthopedisch schoeisel draagt, je niet over gaat op schoenen zonder ondersteuning. Of iemand die veel reumatische klachten heeft en juist een zachte, ondersteuning fijn vindt, gaat ook niet voor het plezier slapper schoeisel dragen. Toch zul je je verbazen over hoeveel mensen met succes uiteindelijk zijn over gegaan op barefoot schoenen. Daarnaast is het geen zwart-wit. Waar de ene persoon gemakkelijk een bergwandeling van 4 uur maakt op minimalistische schoenen, is het voor de ander een grote vooruitgang om in huis over te stappen op barefoot schoenen. Ieder zijn ontwikkeling is uniek.
Wanneer ga je naar de (podo)therapeut?
Je kunt je voorstellen dat als je klachten hebt of hebt gehad en steunzolen draagt, dat het overstappen op barefoot schoenen een uitdaging kan zijn. Dit is dan ook precies het moment om een afspraak te maken bij ons in de podotherapie praktijk! Wij maken graag samen met jou een plan om jouw doelen te verwezenlijken! Het kan zijn dat jouw voeten over een klein “bouwfoutje” beschikken. Dan heb je alsnog een zeer minimalistische zool nodig. Deze kunnen wij vervaardigen, zodat je toch een start kunt maken met barefoot schoenen.
Wij werken samen met de grootste barefoot schoenenwinkel van Nederland: Barefoot&More. Deze winkel bevindt zich in Arnhem, maar je kunt natuurlijk ook online shoppen. Door de samenwerking kunnen we je nóg optimaler helpen en weet je zeker dat je met het voor jou juiste paar barefoot schoenen naar huis gaat. Want let op: niet iedere slappere schoen is perse geschikt om te dragen. Er zijn verschillende eigenschappen waar een barefoot schoen aan behoort te voldoen, daarom is het belangrijk om gedegen advies in te winnen.
Wil je advies over hoe je kunt opbouwen met barefoot schoenen en/of deze schoenen geschikt zijn voor jouw situatie? Maak dan een afspraak bij ons in de praktijk: we denken graag met je mee! Houdt verder de nieuwsbrief en socials in de gaten: we organiseren regelmatig interessante events/webinars.
Wil je meer weten over onze podotherapie praktijk? Check dan onze website.
0 Reacties op "Barefoot schoenen: de voor- en nadelen"