Ieder jaar zie je in januari weer dat mensen starten met hardlopen. De goede voornemens zijn begonnen. Heel goed natuurlijk! Hardlopen is echt een super laagdrempelige sport, maar je kunt helaas ook makkelijk een blessure oplopen.
Valkuilen hardlopen
Ik heb de meest voorkomende valkuilen voor je op een rijtje gezet, zodat je goed geïnformeerd kunt starten met hardlopen!
Wil je starten met hardlopen? Gebruik het liefste een hardloopschema. Zo’n schema is in het begin vrij “saai” om te volgen: je gaat 1 minuut hardlopen afwisselen met 1 minuut wandelen. Meestal is dit een schema voor driemaal per week.
Krijg je, ondanks het volgen van het schema, toch klachten? Probeer dan het schema tweemaal per week te volgen. Je doet dan wel langer over de opbouw, maar hierdoor heb je wél minder kans op een blessure!
Opbouwschema, óók als fietser
Ben je (fanatiek) fietser en heb je geen zin om in de winter in de kou en nattigheid te fietsen? Dan kun je zeker in deze maanden de hardloopschoenen aantrekken. Maar ook voor jou als fietser geldt dat je starten met hardlopen goed moet opbouwen. Dit is lastig, want conditioneel kun je dit prima aan. Echter zijn jouw banden, spieren, pezen en gewrichten de belasting en klappen op de grond niet gewend.
Daarom kun je het beste, om blessures te voorkomen, ook als fietser proberen het hardlopen rustig op te bouwen. Op de website van Sportzorg.nl staan verschillende hardloopschema’s welke door sportartsen zijn samengesteld. Natuurlijk kun je ook bij jouw eigen sportfysio of sportpodo terecht voor een specifiek schema.
De juiste schoenen
Welke hardloopschoen is goed voor jouw voeten? Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Maar het begint bij het begin: gebruik hardloopschoenen en geen tennisschoen of zaalvoetbalschoen. Deze schoenen hebben een geheel andere demping en pasvorm waardoor deze niet geschikt zijn om mee hard te lopen. Laat je informeren in een hardloopspeciaalzaak welke schoenen voor jou het meest geschikt zijn.
Het is namelijk van veel zaken afhankelijk: jouw postuur, ervaring, looptechniek, loopondergrond enzovoorts. Gebruik je therapeutische zolen in je dagelijkse schoenen? Laat dit de verkoper ook weten. Wellicht moet je eerst even overleggen met je podotherapeut of podoloog wat verstandig is om te doen. Want meestal kunnen de zolen voor dagelijks gebruik niet zomaar in hardloopschoenen gebruikt worden omdat hardlopen een geheel andere beweging is dan wandelen.
Goede sokken
Ook een sok kan jouw training maken of breken. Trek in ieder geval hardloopsokken aan en gebruik zeker niet jouw dagelijkse (katoenen) sokken. De pasvorm van deze sokken zijn niet ideaal waardoor er wrijving kan ontstaan. Daarnaast wordt het vocht niet goed opgenomen wat ook voor wrijving kan zorgen. Wij hebben Feeture hardloopsokken in ons assortiment: deze sokken hebben een perfecte pasvorm en zorgen voor een goede vochtafvoer. Je zult ongetwijfeld ook wel eens compressiekousen voorbij hebben zien komen. Wil je meer weten over de werking van deze compressiekousen? Bekijk dan het webinar terug over compressiekousen.
Hardlopers zijn doodlopers
Hopelijk heb ik je op weg kunnen helpen met de bovenstaande tips, zodat je lekker kunt starten met hardlopen. Als laatste is het belangrijk te realiseren dat als je langzaam start je veel langer plezier hebt van jouw hardloopconditie. Probeer met opbouwen een dusdanig tempo te lopen dat je nog kunt praten: dan ben je voor jou op het juiste tempo aan het lopen.
Loop je vast en wil je graag professioneel 1 op 1 advies van mij of mijn collega? Maak een afspraak in onze praktijk Impuls Podotherapie.
Heel veel loopplezier gewenst!
0 Reacties op "Starten met hardlopen"