Waarom zou je met voetentraining starten?

Annabelle Pont
  | 
20 maart 2023

Je ziet het steeds vaker voorbij komen: therapeuten en goeroes die verschillende soorten voetentraining aanbieden. Is dit een hype of is dit echt nuttig? Wat doet de podotherapeut hiermee?

Kleine voetspiertjes hebben een grote rol.

Zoals je wellicht weet is de voet een uniek stukje bouwwerk! Alle gewrichtjes die mooi in elkaar passen, vele bandjes die hier omheen zitten, zenuwen en bloedvaatjes die door de voet lopen én vele kleine spiertjes lopen rondom de voet. Onder de voet alleen al lopen maar liefst vier lagen spieren! Je hebt spieren die vanuit je kuit naar je voeten lopen: deze spieren worden extrinsieke spieren genoemd. Ook heb je spiertjes die beginnen en eindigen in de voet: deze worden intrinsieke voetspieren genoemd. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat deze kleine spiertjes een zeer grote rol hebben in de functie van de voet. Op zich ook wel logisch. Denk maar eens terug aan de oertijd: toen hadden we ook geen stevige schoenen aan en deden onze voeten zelf al het werk om vooruit te kunnen komen. Zonder auto, fiets of ander vervoersmiddel.

We versterken heel ons lichaam met oefeningen, maar vergeten onze voeten.

Als je vroeger bij de fysiotherapeut kwam werd vaak een vervelende spier gemasseerd of lokaal behandeld. Tegenwoordig wordt verwacht dat je zelf als cliënt aan de bak gaat met oefeningen! Terecht ook: spieren versterken is een hele goede remedie om een blessure een volgende keer te voorkomen. Maar, waarom worden de voeten niet getraind? Als je het zo bekijkt, is dit best wel gek! Gelukkig is er vanuit de literatuur steeds meer bekend over de (belangrijke) werking van de kleine voetspieren en wordt het doen van oefeningen steeds meer ingezet.

Kun je klachten of blessures voorkomen met voetentraining?

Zoals eerder aangegeven komt uit onderzoek steeds meer naar voren dat de kleine voetspieren een grotere invloed hebben dan men voorheen dacht. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de kleine voetspieren onder de voet. Deze spiertjes zijn allemaal zo gevormd dat het je voetboog iets omhoog brengt. Als je deze spiertjes hebt getraind, dan is je voetboog dus iets hoger, waardoor andere structuren minder hard hoeven te werken: er is als het ware meer balans in de voet en dus je lijf. Dus ja, tot op zekere hoogte kun je blessures voorkomen met het doen van spierversterkende oefeningen voor je voeten. Dit geldt vooral voor mensen die geen (grote) afwijkingen hebben aan hun voeten/benen en verder goed kunnen functioneren. Het kan dus echt wel een aanrader zijn om preventief jouw voeten te trainen, zodat je lekker kunt blijven bewegen en sporten zonder zorgen.

Wat doet de podotherapeut met voetentraining?

De podotherapeut is de specialist op het gebied van houding en beweging. De podotherapeut weet als geen ander hoe de anatomie van de voet in elkaar zit en hoe je zo optimaal mogelijk kunt bewegen. Van oudsher maakte de podotherapeut steunzolen, en werden de kleine voetspieren lekker ingepakt. Gelukkig is dit al lang niet meer zo en zijn er steeds meer podotherapeuten die voor een actieve oplossing kiezen!

Voetentraining bij DareFoot

DareFoot is ontwikkeld door Annabelle Pont, sportpodotherapeut in hart en nieren. Je kunt bij DareFoot kiezen voor een preventieve aanpak met bijvoorbeeld de Fitte Voeten Training. Hiermee kun je zelf, op ieder gewenst moment aan de slag, op weg naar een betere voetconditie!

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Waarom zou je met voetentraining starten?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Impuls Podotherapie - Powered by Maatos